آفتاب نیوز :
سید سمیه اصغری به مناسبت روز جهانی تخم مرغ گفت: تخم مرغ یکی از معدود مواد غذایی طبیعی است که قادر است تعادل بسیاری از نیازهای غذایی انسان را تامین کند.
وی افزود: یکی از ویژگی های جالب و بارز تخم مرغ، پروتئین و وجود مواد مهمی مانند کولین و تولید کم انرژی در نتیجه مصرف تخم مرغ است. تخم مرغ از دوران ماقبل تاریخ به عنوان یکی از با ارزش ترین مواد غذایی مطرح بوده است، اما متاسفانه امروزه به دلایل غیر علمی و باورهای غلط، تعداد زیادی از مردم از مصرف آن امتناع می ورزند، در حالی که نقش تخم مرغ در سلامتی جزئی است. نباید از رژیم غذایی حذف شود.
تخم مرغ چه اجزایی دارد؟
اصغری ادامه داد: یک تخم مرغ با وجود تامین مواد مغذی فراوان برای بدن تنها ۷۵ کیلو کالری انرژی تولید می کند، بنابراین خوردن تخم مرغ برخلاف تصور عموم باعث چاقی نمی شود. پروتئین تخم مرغ یک پروتئین کامل با بالاترین ظرفیت است، به طوری که میزان جذب پروتئین تخم مرغ حداقل 94 درصد است در حالی که میزان جذب گوشت گاو و پروتئین سویا 74 درصد است.
وی افزود: تخم مرغ حاوی مقادیر زیادی اسید آمینه است و در نتیجه بالاترین کیفیت پروتئین را در مقایسه با سایر منابع پروتئینی مانند گوشت، شیر و حبوبات دارد و تخم مرغ همراه با سایر مواد غذایی کم پروتئین مانند مصرف می شود. نان، برنج و غلات باعث می شود که مکمل ارزش پروتئین غذا باشد.
اصغری گفت: در زرده سفیده و سفیده تخم مرغ وجود دارد اما میزان سفیده آن بیشتر از زرده است. تخم مرغ نقش مهمی در ایجاد احساس سیری و کاهش اشتها دارد، به خصوص زمانی که در وعده صبحانه خورده شود، بنابراین برخلاف تصور عموم، مصرف آن به جای افزایش وزن منجر به کاهش وزن می شود، زیرا ضمن تحریک احساس سیری، حاوی کم کالری
وی تصریح کرد: از سوی دیگر مصرف پروتئین تخم مرغ از ریزش عضلانی در سنین بالا جلوگیری و حتی کاهش می دهد. همچنین بافت ماهیچه ای را در حین کاهش وزن حفظ می کند. حداقل 70 درصد چربی تخم مرغ را اسیدهای چرب اشباع نشده تشکیل می دهد، بنابراین خوردن تخم مرغ باعث افزایش کلسترول نمی شود.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه تخم مرغ یکی از منابع مهم ویتامین های A، E و D است، تصریح کرد: تخم مرغ یکی از منابع غنی و انحصاری ویتامین «کولین» است که در رشد مغز مهم است. جنین ها و نوزادان و سلامت مادران باردار، تقویت حافظه و یادگیری مادام العمر نقش مهمی دارند، بنابراین مصرف تخم مرغ در دوران بارداری و شیردهی توصیه می شود.
اصغری ادامه داد: همچنین مصرف کولین توسط دختران در دوران رشد و بلوغ با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در بزرگسالی مرتبط است. خوردن یک تخم مرغ در روز با کاهش 18 درصدی خطر ابتلا به سرطان سینه، به ویژه در هنگام مصرف میوه ها و سبزیجات مرتبط است.
وی افزود: لوتئین و گزانتین از انواع کاروتنوئیدها هستند. این دو ماده با تقویت تشکیل رنگدانه در ماکولا شبکیه، اشعه ماوراء بنفش چشم را فیلتر کرده و در نتیجه از چشم در برابر آسیب محافظت می کنند و با اثر آنتی اکسیدانی خود از آسیب رادیکال های آزاد به سلول های چشم جلوگیری می کنند. از این رو. مصرف زرده تخم مرغ مرغ، اسفناج و کلم بروکلی می تواند خطر ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا را در سنین بالا کاهش دهد.
افسانه ها در مورد کلسترول تخم مرغ
اصغری گفت: متأسفانه تخم مرغ در سبد غذایی جایگاه مناسبی ندارد، زیرا اکثر مردم بر این باورند که مصرف تخم مرغ باعث افزایش کلسترول خون و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شود. در حالی که امروزه مطالعات ثابت کرده است که مصرف بیش از یک تخم مرغ در روز کلسترول خون را در بسیاری از افراد بدون توجه به جنسیت، سن و نژاد افزایش نمی دهد و حتی ممکن است برای قلب مفید باشد.
وی افزود: باید گفت آنچه در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع به ویژه نوع ترانس است و تنها حدود 30 درصد چربی تخم مرغ از نوع اشباع است و خوشبختانه تخم مرغ. کلسترول در افزایش کلسترول خون نقش دارد و باعث بیماری های قلبی عروقی نمی شود و در صورت لزوم این محدودیت فقط برای زرده تخم مرغ حاوی کلسترول است و مصرف سفیده تخم مرغ خطرناک و مفید نیست.
نکات مهم هنگام خرید تخم مرغ
اصغری گفت: از فروشگاه هایی که تخم مرغ را در یخچال نگهداری می کنند، تخم مرغ بخرید. تخم مرغ های ترک خورده و آلوده را نباید خریداری کرد، اما در صورت شکسته شدن یا شکستن آن در حین حمل، محتویات آن را باید در ظرفی تمیز با درب یخچال نگهداری کرد و ظرف دو روز استفاده کرد.
وی افزود: بهتر است تخم مرغ بسته بندی شده را به صورت بهداشتی خریداری و حداکثر تا یک ماه از زمان نگهداری از زمان تولید مصرف شود. پوسته بدون ترک، تمیز، بدون کثیفی، بدون بوی بد و علائم پوسیدگی، در بسته بندی با دستورالعمل سازنده، تاریخ تولید، از ویژگی های تخم مرغ سالم است و باید نگهداری شود. و در یخچال با دمای 0 تا 4 درجه سرو کنید.
اصغری با اشاره به ویژگی های تخم مرغ فاسد گفت: صورتی یا رنگی سفید، پوسته کدر و رنگارنگ، مخلوط زرده سفید و وجود بوی بد و علائم فساد در ترکیب آن از جمله این صفات و ویژگی های تخم مرغ تازه است. حاوی محفظه است، هوا کوچک است، سفیده غلیظ و نازک کاملاً جدا می شود، زرده کاملا گرد، کروی و در مرکز تخم مرغ است و سفیده آن کدر و مات است.